ersgard_jun-2769.jpg
 

- Vi kaller det trøndersk gjestfrihet 

For det er essensen i alt vi ånder og gjør på Ersgard - her er alle velkommen. Til alle tider har vi ønsket folk velkommen inn på gården, og den trønderske gjestfriheten har gått i arv. Vi gjør det enkelt å møtes, både i store og små lag.

Vertskapet

Grete og Stein bor i den gamle Stallen på gården, mens den eldre generasjonen også bor på gården. Tredje generasjon er fullt opp med studier, men er hjemom titt og ofte, og alle tre trår til på Ersgard ved behov.

Grete Sørebø
Husfrue og problemløser

Stein Sakshaug
Husbond og Kokarsvenn i Mastu

Kjellrun Sakshaug
Svigermor og Kokarkjerring

 
 

Tunet er det største rommet på Ersgard. Her arrangerer vi ulike åpne og lukkede selskaper, med god mat, drikke og underholdning.

Andre generasjon gårdsturisme

Den største og mest opprinnelige leiligheten i gården ble satt i stand til gårdsturisme i 1990. 5 soverom med totalt 10 senger gjorde boligen ideell for feriegjester på laksefiske. Etterspørselen etter middagsselskaper i Storstuggu økte - da trappet Kjellrun ned lærerjobben og kombinerte serveringsvirksomheten med melkeproduksjon i Fjøset. Hun ble kåret til årets "Kokarkjerring" av Ingrid Espelid Hovig i 2010.

Gjestene nyter fortsatt godt av Kjellruns innsats på kjøkkenet, der hun lager klassisk gårdsmat basert på lokale råvarer. Møteromskapasiteten er utvidet kraftig i 2014 og 2015, og hele hovedlåna er nå tilgjengelig for overnatting med til sammen 9 rom. Det som startet med noen  uker med laksefiske på sommeren har utviklet seg til helårsdrift med fokus på å lage gode opplevelser for gjestene våre.

Fra Ersgard til Eidsvoll i 1814

Som små ble vi fortalt at gården her ble gjenoppbygd etter brann i 1755, og har stått her siden. Til Grunnlovsjubileet i 2014 be alle tømmerbygningene datert med dendrokronologi, og vi lærte at tunet vårt ble fornyet på 1830-tallet. Når du står på tunet i Ersgard ser du resultatet av eidsvollsmannen Peter Johnsen Ertzgaards prosjekt med å bygge et topp moderne gårdsanlegg for sine etterkommere. 

Eidsvollsmannen Ertzgaard var dragon, og sadelen han brukte da han red til Eidsvoll i 1814 henger utstilt på gården. Sammen med mange andre gjenstander tegner den en spennende tidslinje fra 1750 og fram til vår tid.

Et elvebrudd i 1865 reduserte jordarealet til Ersgard dramatisk, og gården ble delt mellom to brødre i 1902. Derfor har de gamle husene vært store nok til gårdsdrifta helt fram til de siste kyrne flyttet til Øfsti Søndre i 2007. På den måten har vi fortsatt tilgang til kjøtt fra både Sidet Trønderfe og Grå Trøndersau som har beitet på våre arealer.