Stjørdalsølfestival i Fjøset
Øl uten fyll. På en onsdag. Stort bedre kan det ikke bli for oss som er opptatt av kulturformidling. 80 glade mennesker i Fjøset, som delte kunnskap og smaksprøver mellom Stjørdalens stolte bryggere og et trivelig publikum fra både nært og fjernt. To fra USA, en vestlending og en østlending og en betydelig overvekt av trøndere.
TCBF Stjørdalsølfestivalen kom i stand etter at Grete og jeg traff Tommy Holen Helland på en drikkepresentasjon i Trondheim i regi av Oi Trøndersk mat og drikke. Etter et par timer rundt samme bord hadde vi tenkt ut at det hadde vært moro å gjøre noe med Stjørdalsøl knyttet til Trondhein Craft Beer Festival, som han står for. Da vi fikk med oss Maltølkomisar Lisbeth Gederaas og brygger Roar Sandodden ble det plutselig en realitet, og arrangert her i Ersgard 24. september i år.
Maltølkomisar Lisbeth Gederaas presenterte bryggerne
9 bryggere stilte med 10 ulike øl. Alle gode på hvert sitt vis, med det røkte maltet fra Stjørdalen som den tydeligste fellsenevneren. Bryggere fra store deler av kommunen, fra Skatval i vest til Skjelstadmarka i øst. For oss som bor her i midten var det flott å få smake mangfoldet og snakke med de fine folka som brygga. De skal ha stor takk for å stille opp. De blir ikke rike på annet enn gode erfaringer, pluss en tusenlapp for jobben med å stille opp og fortelle om sin lokale bryggetradisjon.
Kommunedirektøren deltok aktivt med trekkspill og egenkomponert Stjørdalsøl-sang. Medbringende lykkeønskninger fra ordføreren, som beklaget at hun ikke fikk til å komme. Så vi må bare takke for både støtte og oppmuntrende heiarop fra kommunen vår. Det lover godt for videre arbeid med Stjørdalsølfestivalen.
Vi har ikke så veldig mye som er unikt for Stjørdalen, men Stjørdalsølet, det har vi. Melta av korn fra dalen vår og tørka i såinnhus med røyk av ørder, eller or, som bokmålsfolket kjenner treslaget som.
Jeg fikk med meg en gjeng til såinnhuset vårt. Da var det mange som brått skjønte mer av hva som ligger bak Stjørdalsølet av arbeid og innsikt. Kornet bløytes og gros, før det tørkes i såinnen. Da er kunsten å få omdanna stivelsen i kornet til sukker, og så tørke maltet for å unngå at sukkeret blir brukt opp til å lage en ny plante. Ikke helt enkelt, men verdt å sette seg inn i.
Ersgard har eget såinnhus. Men ikke noe såinnhuslag. Det har jeg begynt å snakke om, for å invitere interesserte til å bruke såinnhuset sammen med oss. Huset har et godt oppholdsrom vegg i vegg med såinnen, så det går an å få til mye trivsel der.
I forbindelse med Stjørdalsølfestivalen laget vi et knippe filmer på sosiale medier. Det er det mange som har sett. Og det fint å kunne dele litt innsikt om Stjørdalsølet her.
Og husk - det er mye godt øl i skapet i Ersgard.