Det har alltid vært liv og røre på Ersgard  

Til alle tider har vi tatt i mot gjester og huset mange folk. Historien sitter i veggene, og erfaringen har gått i arv. Dette kan du se og føle når du kommer til oss. 

Feiring, møter eller fest; hos oss inntar du gården som vår spesialle gjest. 

Feiring, møter eller fest; hos oss inntar du gården som vår spesialle gjest. 

ANDRE generasjon gårdsturisme

Den største og mest opprinnelige leiligheten i gården ble satt i stand til gårdsturisme i 1990. 5 soverom med totalt 10 senger gjorde boligen ideell for feriegjester på laksefiske. Etter som etterspørselen etter middagsselskaper i Storstuggu økte, trappet Kjellrun ned lærerjobben og kombinerte serveringsvirksomheten med melkeproduksjon i Fjøset. Hun ble kåret som årets "Kokarkjerring" av Ingrid Espelid Hovig i 2010.

Gjestene fortsatt godt av Kjellruns innsats på kjøkkenet, der hun lager klassisk gårdsmat basert på lokale råvarer. Møteromskapasiteten er utvidet kraftig i 2014 og 2015, og hele hovedlåna er nå tilgjengelig for overnatting med til sammen 9 rom. Det som startet med noen  uker med laksefiske på sommeren har utviklet seg til helårsdrift med fokus på å lage gode opplevelser for gjestene våre.

Fra ersgard til eidsvoll i 1814

Som små ble vi fortalt at gården her ble gjenoppbygd etter brann i 1755, og har stått her siden. Til Grunnlovsjubileet i 2014 be alle tømmerbygningene datert med dendrokronologi, og vi lærte at tunet vårt ble fornyet på 1830-tallet. Når du står på tunet i Ersgard ser du resultatet av eidsvollsmannen Peter Johnsen Ertzgaards prosjekt med å bygge et topp moderne gårdsanlegg for sine etterkommere. 

Eidsvollsmannen Ertzgaard var dragon, og sadelen han brukte da han red til Eidsvoll i 1814 henger utstilt på gården. Sammen med mange andre gjenstander tegner den en spennende tidslinje fra 1750 og fram til vår tid.

Et elvebrudd i 1865 reduserte jordarealet til Ersgard dramatisk, og gården ble delt mellom to brødre i 1902. Derfor har de gamle husene vært store nok til gårdsdrifta helt fram til de siste kyrne flyttet til Øfsti Søndre i 2007. På den måten har vi fortsatt tilgang til kjøtt fra både Sidet Trønderfe og Grå Trøndersau som har beitet på våre arealer.

ersgard_greteogstein.jpg

Vertskapet idag

Grete og Stein bor i den gamle Stallen på gården, sammen med barna Endre, Simen og Hanna. Begge bruker det meste av tida si på Ersgard, når vi ikke er ute i konsulentoppdrag, styreverv eller andre oppdrag. 

STEIN SAKSHAUG, DRENG

Stein er landbrukskandidat fra NMBU, med landbruksteknikk som fag. Etter noen økonomistudier og mange år ansatt i ulike oppstartselskaper, er han nå tilknyttet Energiportalen som seniorrådgiver.  I Ersgard er Stein ansvarlig for at alt teknisk virker som det skal. 

GRETE SØREBØ, DAGLIG LEDER

Grete er utdannet næringsmiddelkandidat ved NMBU, og har vært daglig leder for Ersgard siden 2010. Det er hun som sørger for at alle gjestene får mest mulig ut av å være på besøk i Ersgard. Grete har også ansvar for booking av opplevelsespakker langs Route26, veien mellom Hell og Hegra.